I denne etterutdanning får studenter/fagpersoner opplæring i Carolyn Webster-Strattons De Utrolige Årene (DUÅ) foreldreveiledningsprogram 3-12 år (Incredible Years), eller foreldreveiledningsprogram som er bygget på samme teorigrunnlag og struktur. Etterutdanningen tilbys via Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - Nord (RKBU Nord) ved UiT Norges arktiske universitet, i tett samarbeid med RKBU Midt (NTNU), RKBU Vest (NORCE) og RBUP Øst Sør (Pilar). Etterutdanningen er ikke studiepoenggivende.
Etterutdanningen har som mål å lære opp fagpersoner til å gi foreldreveiledning, der barna er i risiko for-, viser tegn til-, atferdsproblemer eller har utviklet atferdsvansker. Opplæringsmålet er å gi fagpersoner kompetanse i å arbeide med foreldre/foresatte i grupper, slik at arbeidet med foreldrene/foresatte bidrar til å styrke deres kompetanse i positivt samspill med barna sine, forebygge utvikling av samspills- og atferdsproblemer eller behandle atferdsvansker. Målet med dette arbeidet er å utvikle barns sosiale ferdigheter og emosjonelle regulering, samt å forebygge utvikling av eller redusere atferdsvansker. Etterutdanningen vektlegger sammenheng mellom teori, kunnskap og praksisferdigheter for å kunne utøve gruppelederkompetansen i arbeidet med foreldre til barn i alderen 3-12 år.
Merk: Det forutsettes at fagpersoner som deltar på workshop 18.-20.november 2025, er klar til å gå i gang med foreldreveiledningsgrupper vårsemester-26. Det fordrer at student og arbeidsgiver i god tid før workshop/gruppelederopplæring starter rekruttering av foreldre til ny gruppe. Rekrutteringsprosessen kan være tidkrevende, dette må derfor gjøres i god tid.
Målgruppe: Er ansatte i kommunale tjenester, ideelle organisasjoner eller spesialisthelsetjenesten som arbeider med barn, ungdom og foreldre/familier. Opplæringen er tverrfaglig og tverretatlig. Fagpersoner fra tjenester rettet mot barn og unge i alle regionene kan søke om opptak på etterutdanningen så fremst det foreligger en implementeringsavtale mellom fagpersonens arbeidssted/organisasjonen (f.eks. kommune eller BUP) og DUÅ.
Hva innebærer etterutdanningen:
- Deltakelse på 3-dagers workshop/gruppelederopplæring (18.-20. november 2025)
- Deltakelse på digital teori- og refleksjonssamling (09. desember 2025, kl. 09:00-12:00).
- Deltakelse på 2- dagers fysisk fagsamling (05.-06.mai 2026). Fagsamlingen legges enten til Trondheim, Tromsø, Bergen eller Oslo, så reising må påberegnes. Tema for fagsamlingen er spissing av gruppelederferdigheter.
- Gjennomføre ett helt gruppeforløp med foreldreveiledningsgruppe ila.våren-26
- Motta veiledning fra lokal DUÅ-veileder og regional mentor-veileder
- Motta skriftlig tilbakemelding på gruppelederferdigheter basert på videoopptak fra gruppemøte
- Fylle ut sjekklister, kursevalueringer og refleksjonsnotat, og motta tilbakemelding fra veileder
DUÅ etterutdanning ved UiT er t.o.m. våren 2026 med i Prosjekt Nansen, hvor den digitale plattformen MOSO brukes på etterutdanningen. MOSO brukes av studenter til å gjøre videoopptak av sine gruppemøter og til å fylle ut/laste opp sjekklister, kursevalueringer og refleksjonsnotat i. MOSO er godkjent for oppbevaring av sensitiv data.
Etterutdanningen er godkjent med 47 timer som vedlikeholdsaktivitet for psykologspesialister.
I løpet av etterutdanningen (1.gruppeforløp) mottar student følgende veiledning:
- Tilbud om 3 lokale DUÅ-veiledninger (2 er obligatorisk). Student og DUÅ-veileder avtaler tidspunkt for DUÅ-veiledninger.
- Tilbud om 2 regionale mentorveiledning (1 er obligatorisk). Student melder seg på mentorveiledninger som arrangeres i sin region på DUÅs hjemmeside.
Påmelding til etterutdanning
For å melde seg opp på etterutdanningen må fagperson melde seg på en av de følgende workshoper:
Gruppelederopplæring i DUÅs foreldreprogram 3-6 år eller gruppelederopplæring i DUÅs foreldreprogram 6-12 år
Når fagperson/deltaker har fått bekreftelse fra DUÅ på e-post om tildelt plass på workshop, blir fagperson/deltaker automatisk tatt opp som student på etterutdanningen.
Opplæringsplan
Detaljert opplæringsplan (pdf).
Gjør oppmerksom på at det kan gjøres revidering av opplæringsplan i forbindelse med oppstart av nytt gruppeforløp/semester.
Når etterutdanningen er fullført:
Etter endt etterutdanning får gruppeledere i sitt 2. og 3. gruppeforløp fortsatt delta på inntil 3 lokale DUÅ-veiledninger og minimum 1 regional mentorveiledning. Dette veiledningstilbudet gjelder dersom gruppeledere gjennomfører 2. og 3. gruppeløp innen 2 år etter endt etterutdanning. Gruppeledere som gjennomfører dette veiledningsforløpet får også tilbud om å få vurdert et videoopptak for sertifisering etter 3. gruppeforløp, dette gjøres i samarbeid med gruppeleders regionale senter. Gruppeleder må selv melde inn til sitt regionale senter når h*n skal i gang med 2. og 3. gruppeforløp i god tid før oppstart, for at gruppeleders regionale senter skal få koblet gruppeleder med en DUÅ-veileder.
Når gruppeledere er ferdig med sine 3 første gruppeforløp, deltar gruppeledere på regionale mentorveiledninger så lenge en er aktiv som gruppeleder i DUÅ jfr implementeringsavtale.
Opptakskrav
Søkere til etterutdanningen må ha fullført bachelorgrad eller tilsvarende med minimum 180 studiepoeng i helse-, sosial- psykologi- eller pedagogiske fag, samt ha en stillingstilknytning (minimum 50%) innenfor relevant tjeneste i kommunen eller spesialisthelsetjenesten. Det må også foreligge en implementeringsavtale med De Utrolige Årenes (DUÅs) kontor ved enten RKBU Nord, RKBU Vest, RKBU Midt-Norge eller RBUP Øst og Sør før opptak på etterutdanningen.
For tjenester som skal ha suppleringsopplæringer vil gjeldende implementeringsavtale med tjenesten ligge til grunn for deltakelse på opplæringen.
Kostander
Det er ingen kostander for deltakelse på workshop/gruppelederopplæring, fysiske fagsamlinger, webinarer og veiledninger. Men kostnader forbundet med reise og opphold til workshop/gruppelederopplæring og fysisk fagsamlinger og evt. regionale og lokale veiledninger i tilknytning til etterutdanningsløpet, må tjenestene/fagpersoner dekke selv. For fullstendig oversikt, se opplæringsplan.
Vennligst avklar dette med din arbeidsgiver før du søker/melder deg på workshop. Dersom du har spørsmål ta kontakt med studiekoordinator Lise Varhaug: lise.varhaug@uit.no / +47 77 66 03 98
Spørsmål?
For spørsmål angående implementeringsavtale, ta kontakt med ditt kunnskapssenter i din region. Kontaktinformasjon til kunnskapssenter i din region.
Spørsmål om etterutdanningen kan rettes til kontakt@deutroligearene.no, DUÅ rådgiver Lise Varhaug, lise.varhaug@uit.no, eller førsteamanuensis Merete Aasheim, merete.aasheim@uit.no ved RKBU Nord, UiT.
Spørsmål kan også rettes til fagansvarlig Siri Gammelsæter, siri.gammelsater@ntnu.no, ved RKBU Midt-Norge, NTNU eller Bjørn Brunborg, bjbr@norceresearch.no, ved RKBU Vest, NORCE.